Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

Serious Gaming

Diensten » Organisatie

Spelen is leren
Plato zei het al: je leert iemand beter kennen in een uur spelen, dan in een jaar praten. En zo is het ook! Een collega die bloedfanatiek wordt en iedereen aan de kant duwt om te ‘winnen’… een bestuurder die gaat valsspelen om zijn zin te krijgen… Zomaar een greep uit wat we zien gebeuren als we games/serious games/spellen/simulaties/spelsimulaties (hierna genoemd ‘games’) inzetten voor ontwikkel- en verandertrajecten. Dit instrument, ook wel ‘ervaringsleren’ genoemd, fungeert als een snelkookpan en vergrootglas voor sociale processen. In no-time wordt alles zichtbaar.

Spiegels en vensters
Standaard leer- en ontwikkelprogramma’s zijn vaak degelijk opgezet, maar missen het fun element. Terwijl juist in het plezier en de humor de meest pijnlijke lessen kunnen worden getrokken, zonder dat het gelijk drama wordt. Games kunnen bij uitstek dienen als een spiegel voor gedrag.

Hoe doe ik dit eigenlijk? En hoe doen wij dit eigenlijk? Bovendien kun je in een game experimenteren met gedrag. Hoe kan ik dit anders doen? En wat gebeurt er dan? Hoe kunnen wij dit beter doen?

Daarom zijn games bij uitstek geschikt voor:
· Bewustwording
· Gedragsverandering
· Samenwerkingsvraagstukken
· Communicatievraagstukken

HRD Professionals spelen
Wij maken heel veel gebruik van spellen in de grootste en kleinste betekenis van het woord. Van opwarmspelletjes en ijsbrekers, tot teambuildingsspellen, simulaties om organisatieverandering te plannen en/of implementeren, tot en met de grote beleidssimulaties voor ministeries om beleid te testen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt ermee spelen. En je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het simuleren.

En waarom zou je dat doen?
Waarom zouden we spelen in een professionele context? Spelen, seriously?

Serious gaming verbindt de lessen in hoofd, hart en handen. Deelnemers snappen wat er moet gebeuren, en waarom. Ze voelen wat er misgaat, en krijgen concrete handvaten om het ‘morgen’ beter te doen. Dat gaat verder dan het rationeel bekijken en het voor kennisgeving aannemen van een probleem of een gewenste verandering. What’s not to like?

Simpel: de investering. Het kost een hoop tijd en moeite (en dus geld) om een maatwerksimulatie te laten bouwen. Toch doen we dat heel veel, omdat het de moeite waard is. En het mooie daarvan is, dat we inmiddels heel veel kant-en-klaar spellen hebben die we voor andere organisatie mogen en kunnen inzetten.

Dus, heb je interesse? Bel ons dan, dan komen wij een kop koffie drinken om met je te onderzoeken wat wij voor jou kunnen betekenen.
Gerelateerde artikelen
Donderdag, 5 November 2020De gamingbril deel 2: indicatoren en targets
De gamingbril deel 2 indicatoren en targets
Scoreborden op kantoor “Als vakidioot bekijk ik de wereld door een gamingbril. Dat ontdekte ik onlangs toen een nieuwe collega mij vroeg om mijn gedachtegang te expliciteren. Irritante vraag. Maar oh zo leerzaam.” Om nog eens terug te komen op die gaming-bril. Ik zie overal ...
Donderdag, 29 Oktober 2020De gamingbril deel 1: spelregels
De gamingbril deel 1 spelregels
Spelen met regels Als vakidioot bekijk ik de wereld door een gamingbril. Dat ontdekte ik een tijd geleden toen een nieuwe collega mij vroeg om mijn gedachtegang te expliciteren. Irritante vraag. Maar oh zo leerzaam. Ik zie in elk organisatievraagstuk een spelontwerp, ik zie in ...
Woensdag, 14 Oktober 2020Pijn leidt tot Resultaat
Pijn leidt tot resultaat
Ontwikkelen is niet altijd makkelijk. Ontwikkelen doet zelfs een beetje pijn. Veranderen ook. Je wordt immers uitgedaagd uit je comfortzone te stappen. Een paar jaar geleden besloot ik dat het tijd werd mijn eigen gemakscirkel te verlaten. Elke maand iets dikker worden moest ...
DINGDONG.DESIGN