Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.

De gamingbril deel 1: spelregels

Donderdag, 29 Oktober 2020
Spelen met regels

Als vakidioot bekijk ik de wereld door een gamingbril. Dat ontdekte ik een tijd geleden toen een nieuwe collega mij vroeg om mijn gedachtegang te expliciteren. Irritante vraag. Maar oh zo leerzaam.

Ik zie in elk organisatievraagstuk een spelontwerp, ik zie in elke mens een deelnemer aan een spelsysteem, en ik zie dus ook overal systemen. En in systemen zie ik teams en individuen die worstelen in of met hun team, en die worstelen met regels. Ik zie namelijk ook overal spelregels. In organisaties zie ik vooral ongeschreven spelregels. Met wie je wel en niet zomaar mag praten, wat je vooral wel moet zeggen en wat je echt niet kunt zeggen, hoe flexibel targets zijn, en of je de ‘spelleider’ mag aanspreken op de regels. Soms zijn die spelregels heel noodzakelijk en zinvol, en soms zinloos. Ik zoek als organisatieadviseur de zin achter de zinloosheid van die regels, want in spellen ontwerpen we soms regels alleen maar om deelnemers af te leiden. In organisaties blijkt dat zelden een bewuste keuze… helaas L

Daarom doe ik als adviseur wat ik ook als spelleider doe. Ik maak mensen bewust van het feit dat niemand heeft gezegd dat ze die ongeschreven regels moeten handhaven, en ik daag ze uit in ‘de volgende ronde’ vooral de regels eens te negeren. Of als ze echt dapper zijn, de regels eens te veranderen.

Moet je ook eens doen,

Marjolijn
Blog
Donderdag, 5 November 2020Het Feest van de Beginnersgeest
Het feest van de beginnersgeest
Niki Terpstra had het volgende liedje in zijn hoofd op weg naar de winst in de Ronde van Vlaanderen 2018: "Ik bouwde op, ik bouwde op, ik bouwde op. Heel het bloed stond naar mijn kop. Het was de liefde, de liefde voor de koers." Het was niet echt genieten voor hem, want hij ...
Donderdag, 5 November 2020De gamingbril deel 2: indicatoren en targets
De gamingbril deel 2 indicatoren en targets
Scoreborden op kantoor “Als vakidioot bekijk ik de wereld door een gamingbril. Dat ontdekte ik onlangs toen een nieuwe collega mij vroeg om mijn gedachtegang te expliciteren. Irritante vraag. Maar oh zo leerzaam.” Om nog eens terug te komen op die gaming-bril. Ik zie overal ...
Donderdag, 29 Oktober 2020Bendable Brain
Bendable brain
“Associëren, fantaseren, connecties maken, vergroten, vertellen, verzinnen, maken, breien, overtuigen, scanderen, lachen, genieten, ontdekken, vrij, onbegrensd en magisch…. het brein dat elk kind heeft en elke bestuurder wenst.” Het brein dat elk kind heeft en elke leider ...
Woensdag, 14 Oktober 2020Team van de Toekomst
Team van de toekomst
Niet loslaten, maar anders vasthouden… Getriggerd door een titel die is aangedragen via de NVVB (De Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken) zat ik peinzend in mijn auto na te denken over deze term. Terwijl de regen hard op mijn voorruit tikt, besef ik dat we naast de ...
Woensdag, 14 Oktober 2020Muziek als ontwikkelinstrument
Muziek als ontwikkelinstrument
‘Er zit echt muziek in dat team’ ‘Deze strategie is te weinig afgestemd op de omgeving’ ‘Hier wordt harmonieus samengewerkt’ Je hoeft geen conservatorium gedaan te hebben, om de muzikale metaforen in deze uitspraken te ontdekken. Metaforen die ik graag gebruik, omdat ...
Woensdag, 14 Oktober 2020Pijn leidt tot Resultaat
Pijn leidt tot resultaat
Ontwikkelen is niet altijd makkelijk. Ontwikkelen doet zelfs een beetje pijn. Veranderen ook. Je wordt immers uitgedaagd uit je comfortzone te stappen. Een paar jaar geleden besloot ik dat het tijd werd mijn eigen gemakscirkel te verlaten. Elke maand iets dikker worden moest ...
Net een beetje anders....
DINGDONG.DESIGN